Bd-ul Ion Mihalache 93, bl14, sc1, sector 1, Bucuresti
Pentru programari sunati la: 021 224 2401 / 0757 108 819

Ortodontie

Ortodontie

Aparatul dentar, necesitate stomatologica sau estetica?
Cu totii suntem tentati sa afirmam ca aspectul fizic este un element esential al vietii noastre cotidiene.
In acest context a avea dintii drepti se impune ca o necesitate ,in special pentru cresterea increderii de sine. Dar la fel de important este ca aparatul dentar se aplica in scopul tratarii diferitelor anomalii dentare, care netratate in timp afecteaza dintii, tesuturile gingivale, muschii, articulatia temporomandibulara.
Niciodata nu este prea tarziu pentru a beneficia de tratamentul de indreptare a dintilor, ortodontia se adreseaza in egala masura atat copiilor cat si adultilor.

Tipuri de tratamente ortodontice:

*Aparatul dentar lingual INCOGNITO 

*Aparate dentare mobile – se adreseaza copiilor in perioada de dentitie mixta 7-10 ani (dinti definitivi si de lapte) influentand cresterea oaselor maxilare si ajuta la eliminarea unor obiceiuri vicioase(suptul degetului, deglutitia infantila). Aparatul poate fi indepartat de catre pacient, motiv pentru care, rezultatul tratamentului depinde de motivatia acestuia.

*Aparate dentare fixe – tipul de tratament cel mai frecvent utilizat, cu rezultatele cele mai bune.

INVISALIGN – metoda de tratament moderna, care consta in purtarea unor alignere(gutiere) obtinute printr-o tehnologie computerizata.


Ortodontia-se ocupa cu studiul si tratamentul anomaliilor dento-maxilare, ducand la un aspect dento-facial armonios.Anomaliile dento-maxilare sunt tulburari de crestere si dezvoltare ale aparatului dento-maxilar.Ele pot aparea ca expresie a unei mosteniri genetice sau datorita unor factori din mediul inconjurator(factori functionali-respiratia orala,deglutitia ,obiceiurile vicioase) sau factori dismetabolici(rahitismul).

Frecventa anomaliilor este in continua crestere, circa 90%din populatie prezinta diverse anomalii, dar din fericire ele pot fi corectate prin tratament ortodontic la orice varsta.

Manopere ortodontice efectuate in clinica noastra:

-profilaxia si tratamentul anomaliilor dento-maxilare

-tratamentul ortodontic la copii si adulti

-tratamentul ortodontic al adultului

Profilaxia si tratamentul anomaliilor –tratamentul profilactic  in cazul dintilor temporari are ca scop prevenirea instalarii unor viitoare anomalii in dentitia definitiva.Anomaliile dento-maxilare se datoreaza frecvent unor factori locali si/sau de mediu(carii care duc la pierderea timpurie a dintilor temporari,obiceiuri vicioase-sugerea degetului,respiratia orala).Aplicarea timpurie a unor dispozitive simple poate preveni instalarea unor daune ulterioare.

Tratamentul ortodontic la copii si adolescenti –In dentitia mixta 8-12 ani ,profitand de perioada de crestere a oaselor maxilare,se poate institui tratament ortodontic in cazul tulburarilor functioanle,corectand anomalii scheletale si functionale.

In cazul prognatismului mandibular (barbia marita)se instituie timpuriu tratament pentru a stimula dezvoltarea maxilarului superior si a inhiba cresterea mandibulei.In cazul retrognatismului mandibular/prognatism maxilar(mandibula este situata in spatele maxilarului) se poate aplica aparat functional tip activator.

In dentitia definitiva se aplica aparate fixe pentru alinierea dintilor.

Tratamentul ortodontic la adult-se indica de obicei la orice varsta,in funcie de actiunea dorita.

-In cazul inghesuirilor in zona frontala  imbunatateste estetica,posibilitatile de igienizare,reduce riscul de carie si creste durata de viata a dintilor pe arcada.

-corecteaza pozitia dintilor in vederea realizarii unor lucrari protetice(cand sunt dintii inclinati) sau creeaza spatiu pentru inserarea unor implanturi.

In functie de situatia clinica a pacientului ,ortodontul va decide si daca,in vederea corectarii anomaliei,va fi necesara efectuarea unor extractii dentare(dinti temporari,permanenti sau supranumerari)sau daca trebuie utilizate si si alte mijloace terapeutice ajutatoare tratamentului ortodontic(slefuiri dentare,tratament parodontal,tratament chirurgical).

Indicatiile tratamentului ortodontic

-tulburari functionale-corecteaza pozitia dintilor si influenteaza dezvoltarea oaselor maxilare pentru a optimiza functiile aparatului dento-maxilar(masticatie,fonatie,respiratie).Ocluzia(muscatura) corecta este premiza pentru sanatatea de lunga durata a dintilor.

-tulburari fizionomice-pentru o aliniere perfecta  a dintilor si in final armonie dento-faciala.

In functie de tipul anomaliei , majoritatea tratamentelor incep la 9-10 ani.In anomaliile grave(prognatism mandibular) trebuie sa incepem tratamentul mai devreme.

Tratamentul ortodontic poate fi efectuat in principiu la orice varsta, motiv pentru care toti mai multi adulti opteaza pentru tratament, existand si tipuri de aparate “invizibile” Incognito,Invisalign.

Durata tratamentului variaza in functie de varsta pacientului, de tipul anomaliei si de modul in care se respecta planul de tratament.In medie durata este de 2 ani, acesta fiind tratamentul “activ”. Urmeaza perioada de contentie (tratament “pasiv”), in care se stabilizeaza rezultatul obtinut si care dureaza de la 2-3 ani ,in unele cazuri putand fi permanenta(pe toata durata vietii) in functie de anomalia corectata.In aceasta perioda pacientul trebuie sa poarte anumite dispozitive (fixe-retainere sau mobile-gutiere contentie,positioner,aparat mobil) pentru stabilizarea rezultatului.